a

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ιστοσελίδα «Η Άλλη Άποψη» παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε αρθρογράφο να δημοσιεύσει την άποψη του, τη γνώμη του, τις θέσεις του Δημόσια σχεικά με οποιοδήποτε θέμα. Οι συνέπειες και οι ευθύνες των λεγομένων και των ισχυρισμών του καθενός βαραίνουν τον υπογράφοντα το εκάστοτε άρθρο και μόνο. Η Άλλη Άποψη και ο συντάχτης αυτής ουδεμία ευθύνη φέρει για άρθρα ή δημοσιεύσεις τρίτων προσώπων.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ :

Copyright 2016 e-alliapopsi.com
SEO Specialist Ντεμίρης Γιώργος
All Rights Reserved.

Facebook

Blogger

Search
Menu
 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ > Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

dsc04864

Η ομιλία του Νικόλαου Νικολακόπουλου και της Πορφυλένιας Κανελλοπούλου στην τελετή βράβευσής τους κατά την παρουσίαση του Σήματος-Εμβλήματος του Δήμου Τριφυλίας, ως δημιουργοί αυτού, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ.κ. Χρυσόστομο και τον Αξιότιμο Δήμαρχο του Δήμου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα.

Παρατίθεται το σώμα της ομιλίας.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Σεβασμιότατε Ποιμενάρχα, Μητροπολίτα της Θεαρέστου και Θεοπροβλήτου Μητροποπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομε

Αξιότιμε Δήμαρχε του Δήμου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα

Εκλεκτά μέλη της κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης του Λογοτύπου του Δήμου Τριφυλίας,

 

Εκπρόσωποι, αντιπρόσωποι πολιτικών φορέων, κοινωνικών, πολιτιστικών και φιλανθρωπικών συλλόγων,

Φίλες και φίλοι Τριφύλιοι

Αγαπητοί μου Γονείς,

Παρουσιάζεται σήμερα, ενώπιον Σας, το Σήμα του Δήμου Μας, το Λογότυπο του!

Η Σημερινή ημέρα είναι για την Τριφυλία μας ιστορική!!

Η 7η  Αυγούστου του 2016 θα περάσει στην ιστορία ως το χρονικό εκείνο ορόσημο κατά το οποίο ο Δήμος μας αποκτά την ταυτότητα του!!

Απόψε, εγκαινιάζουμε όλοι εμείς εδώ το σήμα του Δήμου μας! Το ιδιαίτερο γνώρισμα μας, την σημαία μας!

Η επιτροπή αξιολόγησης απεφάνθη ομοφώνως το Σήμα να γίνει η επίσημη σημαία του Δήμου μας!

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την από 10 Ιουνίου 2015 απόφαση του απεφάσισε σχεδόν ομόφωνα το Σήμα αυτό να γίνει το Λογότυπό του!

Το Συμβούλιο τοπονυμιών έδωσε ομόφωνα και αυτό τη σύμφωνη γνώμη του! Όταν απέρριπτε τις προτάσεις μεγάλων Δήμων της Χώρας, όπως π.χ. του Δήμου Μαραθώνα, εμάς το ενέκρινε.

Η ιδέα για το Σήμα αυτό ανήκει στον υποφαινόμενο ομιλητή και στη φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, κ. Πορφυλένια Κανελλοπούλου.

Όταν ο Δήμος Τριφυλίας, περί τα μέσα Μαρτίου 2015, πριν ενάμιση χρόνο ανακοίνωσε δημόσιο Διαγωνισμό για την κατοχύρωση του Σήματος του, σκεφτήκαμε να καταθέσουμε την πρόταση μας.

Σκεφτήκαμε διάφορες εκδοχές.

 


Πορφυλένεια Κανελλοπούλου:


Καλησπέρα και από εμένα.

Ήταν μια πρόκληση από εμάς και ένα στοίχημα να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.

Έμπνευσή μας και δυνατά όπλα μας ήταν:

Η μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο ύστερα, μέχρι και τη νεότερη Ελλάδα καθώς και

Τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά και σύμβολα των διαμερισμάτων του Δήμου Τριφυλίας.

Με κοινό παρανομαστή, πρώτα το ενδιαφέρον και την αγάπη για τον τόπο μας, και έπειτα το όραμα μας για την Τριφυλία ολόκληρη

Μηδενίσαμε την απόσταση Αθήνα-Κομοτηνή με  πολύωρες συνομιλίες και άπειρα μηνύματα στο τηλέφωνο και στο διαδίκτυο.

Σκεφτήκαμε πολλές εκδοχές

Επεξεργαστήκαμε πολλές ιδέες και προτάσεις και καταλήξαμε.

      Από κοινού αποφασίσαμε το λογότυπο που θα καταθέσουμε να έχει το σχήμα του εθνοσήμου της πατρίδας μας. Όπως το βλέπετε!

Εντός του Λογοτύπου αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε ένα εθνικό σύμβολο πίστης και αγώνα!

Την πρώτη επαναστατική σημαία του ελληνικού κράτους από το 1822, η οποία αποτελείτο από το λευκό σταυρό και το μπλε πανί! Προφανώς βέβαια οι ανάγκες του Λογοτύπου μετέβαλαν τα χρώματα για χάριν της Τριφυλίας.

Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος όμως που επελέγη η πρώτη επαναστατική σημαία.

Εμπνευστήκαμε αυτό το σχήμα, επηρεασμένοι βαθιά από την αντρειοσύνη και την μαχητικότητα που υπέδειξε ο Τριφυλιακός λαός και ο πληθυσμός της Τριφυλίας, εν γένει, σε όλους τους αγώνες του έθνους μας.

Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιούμε σήμερα το ιστορικό χρέος στους ήρωες νεκρούς μας και στα θύματα του τόπου μας.

Από την μία πλευρά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας και από την άλλη, επισημοποιούμε με τον πλέον σαφή τρόπο την θέληση και την πεποίθηση μας να συνεχίσουμε, ως Τριφύλιοι, την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, το χρέος μας, απέναντι στις επόμενες γενιές για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ.

Ο σταυρός, ως βασικό στοιχείο του λογοτύπου συμβολίζει επίσης την θρησκευτικότητα, την πίστη και την λατρεία ημών των Τριφυλίων στο Θεό.

Στην περιοχή μας αγίασαν μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας, τις οποίες οφείλουμε να τιμήσουμε.

Αφού τοποθετήσαμε το σταυρό, ανέκυψε το ζήτημα, τι θα βάζαμε στα 4 τεταρτημόρια που δημιουργήθηκαν.

Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο.

Καταλήξαμε όμως σε ένα ενωτικό, συνδυασμό γνωρισμάτων τα οποία συνθέτουν αρμονικά την χρονολογική ύπαρξη του Δήμου μας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, την ιστορία του, τον πολιτισμό και τον τουρισμό του!

Θα ξεκινήσουμε την περιγραφή από πάνω αριστερά!

Είναι ευδιάκριτο και κατανοητό σε όλους το σχήμα της γλαύκας, της κουκουβάγιας!

Επιλέξαμε τη χρυσή γλαύκα γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που χρονολογείται στα 1000 π.Χ περίπου, όπως αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην Περιστεριά. Είναι ένα από τα εμβλήματα της Βασιλικής οικογένειας των Νειλήδων, στην οποία άνηκε και ο Βασιλιάς Νέστωρ.

Οι απόγονοι του Νέστορα που κατέφυγαν στην Αθήνα, μετά την πτώση των  μυκηναϊκών κέντρων, λόγω της πνευματικής τους αξίας και ικανότητας αναγνωρίστηκαν ως πρώτοι άρχοντες των Αθηνών. Αυτοί μετέφεραν το έμβλημα των γραμμάτων και του πολιτισμού, τη γλαύκα, στην Αθήνα από την Τριφυλία.

 


Νίκος Νικολακόπουλος:

Αναφορικά με το κάτω αριστερά σχήμα:

Κάτω αριστερά τοποθετήσαμε ένα απλό αλλά τόσο περιεκτικό και Τριφυλιακό γνώρισμα! Την ελιά!

Νομίζω δεν χρειάζεται να πω πολλά για αυτήν την επιλογή! Κατανοείτε όλοι ότι ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη η τοποθέτηση της.

Για έναν απλό λόγο!

Αν σας ρωτήσω όλους εσάς τώρα τι σημαίνουν οι λέξεις: Λιοκόκι και Δέμπλα, νομίζω θα σηκώσετε τα χέρια σας όλοι να μου απαντήσετε!

Οι ελιές και το λάδι αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο της Τριφυλιακής οικονομίας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της καθημερινής μας ζωής.

Η Τριφυλιακή γη φιλοξενεί εκατομμύρια ελαιόδεντρα, παραγωγής πολλών χιλιάδων τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Είναι γνωστές σε όλους οι παγκόσμιες διακρίσεις του Τριφυλιακού λαδιού.

Η ελιά, εκτός από παραγωγή λαδιού, συμβολίζει και Τριφυλιακές αξίες, όπως την σοφία, την προκοπή και την ευγένεια που διακατέχει εμάς του Τριφύλιους.

Πολλοί δήμοι, ή οργανισμοί χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους την ελιά και το λάδι χωρίς να έχουν την σχέση που έχουμε εμείς με το προϊόν.

Επιτρέπεται εμείς να μην συμπεριλάβουμε την ελιά στο Λογότυπο του Δήμου;

Η απάντηση περισσεύει.

Αναφορικά με το πάνω δεξιά σχήμα.

Το ζήτημα της τοποθέτησης του εν λόγω σχήματος στο Λογότυπο του Δήμου Τριφυλίας, σας εξομολογούμαι απόψε ότι υπήρξε για μένα  προσωπικό στοίχημα.

Μάλιστα, η ύπαρξή του στο Λογότυπο θεωρήθηκε εκ μέρους μου εκ των ων ουκ άνευ δεδομένη ή για να χρησιμοποιήσω μία λατινική νομική φράση condition sine qua non.

Είναι οφθαλμοφανέστατο τι περιγράφει το σχήμα.

Δεν είναι, σεβασμιότατε, μία εκκλησία από τις πολλές που έχει η Μητρόπολη μας.

Είναι ο Βυζαντινός Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη. Είναι η Αγιά Σωτήρα, όπως λέει ο σοφός λαός.

Είναι το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο της Χριστιανούπολης, το οποίο πρόσφατα  αναστηλώθηκε.

Είναι ο Ναός στον οποίο μόλις πριν 25 ημέρες ο σεβασμιότατος παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποίησε τα θηρανοίξιά του.

Είναι ο χώρος όπου φέτος το καλοκαίρι τιμάται ιδιαίτερα μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Δεν χρειάζεται να προστεθούν πολλά εκ μέρους μας για το μνημείο καθώς όλοι γνωρίζουμε το πανελλήνιο ενδιαφέρον των ιστορικών και αρχαιολόγων καθώς και τα πλούσια ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα του.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Βυζαντινό Ναό στην Πελοπόννησο.

Αρκεί να προσθέσω την λαϊκή ρήση «Αγία Σωτήρα στο Μοριά και Αγία Σοφιά στην Πόλη, δύο εκκλησίες είναι αυτές στην οικουμένη όλη».

Ο καταξιωμένος συγγραφέας κ. Στάθης Παρασκευόπουλος γράφει στο βιβλίο του με τίτλο («Η Χριστιανούπολη» στην σελ.69), «Εξακοντίζεται πέρα από τα στενά όρια της Τριφυλίας», ενώ σε άλλο σημείο (σελ 149) αναφέρει ότι «ο Ιερός αυτός Ναός είναι αναμφίβολα ένα από τα λαμπρότερα μνημεία της Ορθοδοξίας στην πατρίδα μας».

Αποτέλεσε το μητροπολιτικό κέντρο και το δεσποτικό Μέγαρο του Αγίου Αθανάσιου Χριστιανουπόλεως, προστάτη και πολιούχου της σημερινής μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Θεωρείται, ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΑ ότι το μνημείο αυτό αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τόπου μας καθώς συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία μας, την θρησκευτική μας συνείδηση και την αρχαιολογική αναβάθμιση του Δήμου μας.

 Πορφυλένια Κανελλοπούλου:

Ολοκληρώνοντας τη περιγραφή του Σήματος:

Κάτω δεξιά τοποθετήσαμε ένα πολύ ιδιαίτερο σύμβολο που μας αναγάγει στη μυθολογία.

Σύμφωνα με την Μυθολογία, στο όρος Λύκαιο η Ρέα γέννησε το Δία στη θέση “Κρητέα” του βουνού, και εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στις νύμφες Νέδα, Θεισόα και Αγνώ.

Επειδή όμως εκείνη την εποχή η περιοχή ήταν άνυδρη κι η Ρέα δεν έβρισκε νερό, χτύπησε με ένα ραβδί τη γη και έτσι δημιουργήθηκε το ποτάμι που ονομάστηκε Νέδα, από τη νύμφη.

Αποτελεί σήμερα το ποτάμι Νέδα, έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό αφού είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και είναι πολλοί αυτοί που επισκέπτονται τους υπέροχους καταρράκτες του,  το πέτρινο γεφύρι του, το στόμιο και το εκκλησάκι του.

Το σήμα ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ έχει συμπεριλάβει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Τριφυλίας, διατηρώντας την αξιακή ισορροπία και διασφαλίζοντας την αμεροληψία, και την αντικειμενικότητα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.     

Περιέχει στοιχεία σύμπνοιας, ενότητας και συμβολισμού.

Απεικονίζει την ιστορίας μας, τον πολιτισμό μας, το ήθος μας, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Μας.

 


Νίκος Νικολακόπουλος:

Κυρίες και κύριοι,

Συνοψίζοντας και για να μην αναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο σας,

 

Απευθυνόμενοι, απόψε, στο σύνολο της πολιτειακής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου μας έχουμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα, το οποίο αποτελεί και δίδαγμα της αποψινής εκδήλωσης:

Σας παραδίδουμε σήμερα σε τούτο το χώρο, η ταπεινότητά μου και η κα. Πορφυλένια Κανελοπούλου, δύο νέοι νομικοί, την σημαία του Δήμου!

 

Με μία εντολή!

Η σημαία αυτή να κυματίζει πάντα ψηλά!

 

Η Τριφυλία μας αγαπητοί μου συμπατριώτες, κυρίες και κύριοι είναι αξίες! Αξίες τις οποίες συμπεριλάβαμε στη σημαία! Δεν έχουμε δικαίωμα να της ρίξουμε στο πηγάδι της λήθης!

Είμαι βέβαιος και βαθιά πεπεισμένος ότι αυτό θα κάνετε!

 


Πορφυλένια Κανελλοπούλου:

Κλείνοντας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε κάποια πρόσωπα:

Ευχαριστούμε πρωτίστως τον Δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα για την ιδέα και τη βούλησή του να δώσει ταυτότητα στο Δήμο μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Δημοτικό Συμβούλιο. Μείζονα, ελάσσονα Αντιπολίτευση και συμπολίτευση απέδειξαν την σύμπνοια και την ενότητα που συμβολίζει το σήμα.

Ακόμη, ευχαριστούμε θερμά την συμπατριώτισσά μας γραφίστρια, κ. Κατερίνα Κατρίτση για τη συμβολή της στο τεχνικό μέρος.

Ευχαριστούμε ο Νίκος και Εγώ τα αδέρφια μας και τους γονείς μας για την αμέριστη στήριξη και την κριτική που μας άσκησαν.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που αγκαλιάσατε και αποδεχθήκατε το Λογότυπο.

Ευχαριστούμε τέλος όλους του συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Η μεγάλη συμμετοχή (43 προτάσεις) απέδειξε ότι υπάρχει ανησυχία για το τόπο μας  και αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Να είστε όλοι καλά!

Σας ευχαριστούμε θερμά!!