a

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ιστοσελίδα «Η Άλλη Άποψη» παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε αρθρογράφο να δημοσιεύσει την άποψη του, τη γνώμη του, τις θέσεις του Δημόσια σχεικά με οποιοδήποτε θέμα. Οι συνέπειες και οι ευθύνες των λεγομένων και των ισχυρισμών του καθενός βαραίνουν τον υπογράφοντα το εκάστοτε άρθρο και μόνο. Η Άλλη Άποψη και ο συντάχτης αυτής ουδεμία ευθύνη φέρει για άρθρα ή δημοσιεύσεις τρίτων προσώπων.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ :

Copyright 2016 e-alliapopsi.com
SEO Specialist Ντεμίρης Γιώργος
All Rights Reserved.

Facebook

Blogger

Search
Menu
 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ > Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΗΛΟΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 Ο Δήμος Τριφυλίας προκήρυξε, με την από 24/3/2015 με Α.Π:5010, Διακήρυξη, διαγωνισμό για την επιλογή δηλωτικού σήματος του Δήμου Τριφυλίας.

Ο νέος Δήμος που σχηματίστηκε με τον νόμο Καλλικράτη δεν διαθέτει ακόμη δικό του ιδιαίτερο λογότυπο, αλλά χρησιμοποιεί προσωρινά το λογότυπο του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας. Η Τριφυλία περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους,Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Αετού, Αυλώνος με έδρα το ιστορικό Σιδηρόκαστρο και την κοινότητα Τριπύλης. Ο κάθε τόπος, πόλη, χωριό και κοινότητα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως, ιστορικά μνημεία, ήρωες, αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησιαστικά μνημεία, μουσεία, κλπ.

Σήμερα, είναι αναγκαίο ο νέος Δήμος, ο οποίος συμπληρώνει ήδη 5 χρόνια ζωής, να αποκτήσει το δικό του λογότυπο, το οποίο θα τον αντιπροσωπεύει επίσημα σε κάθε του Πράξη στο εσωτερικό της χώρας και στο διεθνές στερέωμα. Για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει το λογότυπο του Δήμου να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  Α.) πρωτοτυπία και μοναδικότητα,

  Β.) εύκολη αντίληψη και κατανόηση του κεντρικού νοήματος της εικόνας,

  Γ.) προσέλκυση της προσοχής και ενδιαφέροντος του εν δυνάμει επισκέπτη,

  Δ.) χρησιμοποίηση του τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο,

  Ε.) διάθεση σε δύο εκδοχές, ξενόγλωσση και Ελληνική,

 ΣΤ.) δυνατότητα χρήσης του σε διάφορές μορφές και απεικονίσεις, όπως, σημαία, πινακίδες, σφραγίδες, κάρτες, επιστολές αλληλογραφίας, φάκελοι αλληλογραφίας κλπ).

         Ζ. να περιλαμβάνει εκείνο το στοιχείο ή τον συνδυασμό στοιχείων που αντικατοπτρίζουν, απαθανατίζουν και εκφράζουν με εγγύτητα τον ιδιαίτερο αυτό τόπο.

Να περιέχει σε μία απεικόνιση όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τόπου μας.

Θα πρέπει το λογότυπο του Δήμου να δηλώνει στον αναγνώστη του με τον πλέον σαφή και ευθύ τρόπο ποια είναι η Τριφυλία και πώς αυτή ξεχωρίζει από τις άλλες περιοχές του νομού ή και ολόκληρης της χώρας.

Το λογότυπο εκφράζεται από ένα  γραφιστικό σχέδιο/σύμβολο, το όνομα του οργανισμού, ή συνδυασμό και των δύο. Συγκεκριμένα, το λογότυπο του Δήμου Τριφυλίας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα γραφιστικό σχέδιο/σύμβολο χαρακτηριστικό του Δήμου μας καθώς και το όνομα του.

Επελέγη ο συνδυασμός των δύο στοιχείων για την πληρότητα και την τελειότητα του επίσημου λογοτύπου, προκειμένου να εκφρασθεί αμιγώς η ταυτότητα, ο σκοπός και η αναγνώριση του. Μάλιστα το όνομα του Δήμου παρουσιάζεται πιο κάτω σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά (δύο όψεις).

Ένα καλά σχεδιασμένο λογότυπο θα πρέπει να συνδυάζει τα τυπογραφικά και γραφιστικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να εκφράζει απόλυτα το ύφος, τη φιλοσοφία, το όραμα, τις αξίες και τους στόχους του Δήμου Τριφυλίας και αφετέρου να προσελκύει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Συγκεκριμένα για το λογότυπο του Δήμου Τριφυλίας :

Η επιλογή λογοτύπου για τον Δήμο Τριφυλίας αποτέλεσε δύσκολο και ιδιαίτερο εγχείρημα, λαμβανομένου υπόψη του γεωγραφικού εύρους και της χρονολογικής ύπαρξης του Δήμου, της ιστορικότητάς του, των πόλεων του, των γραφικών χωριών του, των ηρωικών προσωπικοτήτων που έχει γεννήσει, των αρχαιολογικών χώρων, των σπουδαίων μνημείων και των σεβάσμιων μορφών που έχουν περάσει από τα χώματα της Τριφυλίας.

Αναλογιζόμενοι όλα αυτά, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε σε ένα λογότυπο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Δήμου μας, τα στοιχεία εκείνα που έκαναν την περιοχή μας ξακουστή, ευρέως γνωστή και  αναγνωρίσιμη πανελληνίως. Προφανώς, τα στοιχεία που δεν επελέγησαν δεν συνεπάγεται επουδενί λόγο ότι τυγχάνουν λιγότερης αξίας ή συνέβαλαν το έλασσον στην ιστορία της περιοχής μας.

Κριτήρια για την επιλογή του συγκεκριμένου λογοτύπου, όπως παρουσιάζεται στη συνέχεια, υπήρξαν:

Α.η συμβολή της κάθε περιοχής στην ιστορία της Τριφυλίας,

Β. τα στοιχεία εκείνα που διαχρονικά θεωρήθηκαν και συνεχίζουν να θεωρούνται σήμα κατατεθέν-διακριτικά γνωρίσματα για τον επισκέπτη,

Γ. η ύπαρξη ιστορικών προσωπικοτήτων, ηρώων, που τίμησαν την πατρίδα με το αίμα τους και διακρίθηκαν για την μαχητικότητα και την αντρειοσύνη τους,

Δ. τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής μας ως ζωντανή απόδειξη της ιστορικότητας και την υπάρξεως μας ανά τους αιώνες,

Ε. ο φυσικός και γεωλογικός πλούτος της (στεριά και θάλασσα), καθώς και  η μορφολογία του εδάφους, στοιχεία που  έδωσαν και δίνουν ζωή από την αρχαιότητα μέχρις τις μέρες μας.

Συγκεκριμένα,

Το λογότυπο του Δήμου της Τριφυλίας προτείνουμε να έχει το σχήμα του εθνοσήμου της Ελλάδας, δηλαδή, όπως παρουσιάζεται παρακάτω.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: 

Στην κάτω μεριά θα γράφει : ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ και στα αγγλικά στην πίσω σελίδα MUNICIPALITYOFTRIFILIA

Εντός του λογοτύπου, στο σημείο που βρίσκεται η ελληνική σημαία, προτείνουμε να τοποθετηθεί η πρώτη επαναστατική σημαία του ελληνικού κράτους, όπως αυτή υπήρχε πριν το 1978, δηλαδή το λευκό πανί με τον γαλάζιο-μπλε σταυρό.

Γιατί;

Εμπνευστήκαμε αυτό το σχήμα επηρεασμένοι βαθιά από την αντρειοσύνη και την μαχητικότητα που υπέδειξε ο Τριφυλιακός λαός και ο πληθυσμός της Τριφυλίας, εν γένει, σε όλους τους αγώνες του έθνους μας. Με ζωντανό παράδειγμα τα θύματα της Τριφυλίας στον επαναστατικό αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού, την αυταπάρνηση που έδειξαν οι κάτοικοι του Αετού και της ορεινής Τριφυλίας οποιαδήποτε χρονική στιγμή η πατρίδα χρειάστηκε την βοήθεια τους και το συγκλονιστικό ολοκαύτωμα που υπέστη η ορεινή Τριφυλία από τους κατακτητές, θεωρούμε, ότι οφείλουμε να συμπεριλάβουμε την πρώτη ελληνική επαναστατική σημαία ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Τριφυλίας. Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιούμε το ιστορικό μνημόσυνο στους ήρωες νεκρούς μας και στα θύματα του τόπου μας.

Από την μία πλευρά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του τόπου μας και από την άλλη, επισημοποιούμε με τον πλέον σαφή τρόπο την θέληση και την πεποίθηση μας να συνεχίσουμε, ως Τριφύλιοι, την παρακαταθήκη που μας άφησαν, το χρέος μας, απέναντι στις επόμενες γενιές για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Είμαστε εμείς οι άξιοι συνεχιστές εκείνων των Τριφύλιων που έδωσαν το αίμα τους σε κάθε ιστορική στιγμή που κλήθηκαν από την πατρίδα να πολεμήσουν και να αντισταθούν σε κάθε τι εχθρικό.

Η ορεινή Τριφυλία (Αγαλιανή, Σιδηρόκαστρο, Αυλώνα, Πλατάνια), η οποία περιλαμβάνει και τα Σουλιμοχώρια (τα οποία σήμερα ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Οιχαλίας), με τους ηρωικούς Ντρέδες ήταν το προπύργιο των πεδινών περιοχών. Εκεί κρύβονταν οι αρματολοί που απελευθέρωσαν την Κυπαρισσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάστρο του Σιδηροκάστρου αναφέρεται στην ιστορία ήδη από το 1208 μ.Χ.

Ο σταυρός, ως βασικό στοιχείο του λογοτύπου συμβολίζει επίσης την θρησκευτικότητα, την πίστη και την λατρεία ημών των Τριφυλίων στο Θείο. Στην περιοχή μας αγίασαν μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας, τις οποίες οφείλουμε να τιμήσουμε, καθώς αποτελούν έως σήμερα σύμβολα πίστης, ανθρωπιάς, κοινωνικής προσφοράς και  αφοσίωσης.

Στα τετράγωνα, ας μας επιτραπεί ο όρος, που σχηματίζει ο σταυρός επιλέγουμε να τοποθετήσουμε συγκεκριμένες φωτογραφίες με χαρακτηριστικές απεικονίσεις του τόπου μας και της περιοχής μας. Προσθέτουμε στοιχεία τα οποία αποτέλεσαν και συνεχίζουν στις μέρες μας να θεωρούνται, χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλης της Τριφυλίας.

 

Πάνω δεξιά θεωρούμε χρέος μας ως Τριφύλιοι να τοποθετήσουμε το πλέον ιστορικό και σημαντικό ιστορικό μνημείο του Δήμου μας, τον Βυζαντινό Αρχαιολογικό Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στο χωριό της Χριστιανούπολης. Είναι γνωστό σε όλους ότι χτίστηκε το ¾ του 11 μ.Χ αιώνα και αποτέλεσε επί χρόνια έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας. Δεν χρειάζεται να προστεθούν πολλά για το μνημείο καθώς όλοι γνωρίζουμε το πανελλήνιο ενδιαφέρον των ιστορικών και αρχαιολόγων καθώς και τα πλούσια ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Βυζαντινό Ναό στην Πελοπόννησο. Αρκεί να προσθέσω την φράση-λαϊκή ρήση «Αγία Σωτήρα του Μοριά και Αγία Σοφιά στην Πόλη».

Ο καταξιωμένος συγγραφέας κ. Στάθης Παρασκευόπουλος γράφει στο βιβλίο του (σελ.69, Η Χριστιανούπολη),«Εξακοντίζεται πέρα από τα στενά όρια της Τριφυλίας» ενώ σε άλλο σημείο (σελ 149) αναφέρει ότι «ο Ιερός αυτός Ναός είναι αναμφίβολα ένα από τα λαμπρότερα μνημεία της Ορθοδοξίας στην πατρίδα μας».

 Αποτέλεσε το μητροπολιτικό κέντρο και το δεσποτικό Μέγαρο του Αγίου Αθανάσιου Χριστιανουπόλεως, προστάτη και πολιούχου της σημερινής μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας. Το μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον του μνημείου έχει δημιουργήσει μεγάλη προβολή του τόπου μας και έχει εξυμνήσει την περιοχή μας σε όλο το πνευματικό και ιστορικό γίγνεσθαι. Θεωρείται, εκ των ων ουκ άνευ, ότι το μνημείο αυτό αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τόπου μας καθώς συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία μας, την θρησκευτική μας συνείδηση και την αρχαιολογική αναβάθμιση του Δήμου μας.

Πάνω αριστερά προτείνουμε να τοποθετηθεί η ΓΛΑΥΚΑ. Από την Τριφυλία κατάγονται όλοι οι Νηλείδαι Αθηνών που δόξασαν την Αθήνα και την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστόν στον Τρωικό πόλεμο έλαβαν μέρος και Τριφύλιοι, λεγόμενοι τότε Πύλιοι, με τον Νέστωρα.Ο Νέστωρ ανήκε εις την γενιά των Νηλείδων. Επέστρεψε σώος από τον Τρωικό πόλεμο και έζησε πολλά χρόνια ακόμα εδώ.
Κατά το 1100 έγινε η κάθοδος των Δωριέων στην Πελοπόννησο και εις την Τριφυλία. Κατέστρεψαν πολλές πόλεις του Νέστωρος και έφεραν μεγάληαναστάτωση.
Πολλοί Τριφύλιοι κατόπιν της εισβολής αυτής έφυγαν από την Τριφυλία και πήγαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος: Εις την Αθήνα, εις την Ιωνίαν της Μικράς Ασίας.
Εκ της γενιάς αυτής των Νηλείδων είναι ο Πισείστρατος Ιπποκράτους Νηλείδης, ο Θρασύβουλος Νεστορίδης, ο Αλκμαίων, ο Μεγακλής , ο Κλεισθένης, ο Αλκιβιάδης, ο Συλλάδας, ο Πισείστρατος Β΄ Ιπποκρατίδας, ο Αντίλοχος, ο Μέλανθος, ο Κόδρος Α΄, ο Μέδων Α΄ και άλλοι αργότερον Μεσσηνιακής και ειδικώς Τριφυλλιακής καταγωγής είναι οι μεγάλοι άνδρες των Αθηνών Περικλής, Θουκιδίδης, Φορμίων κ.λ.π.Οι απόγονοι του Νέστωρος που επήγαν εις την Αθήνα, λόγω της πνευματικής των αξίας και ικανότητος αναγνωρίστηκαν ως πρώτοι Άρχοντες των Αθηνών.Ο ηγέτης των,Μέλανθοςανεκυρύχθη Βασιλεύς των Αθηνών καθώς κι ο υιός του Κόδρος, ο τελευταίος Βασιλεύς των Αθηνών, ώς βεβαιώνει ο ιστορικός Στράβων.

 Όλοι λοιπόν οι ηγέται των Αθηνών Αλκαιονίδαι, Κοδρίδαι, Μεδοντίδαι, Παιονίδαι και Πισεισρατίδαι ήσαν απόγονοι των Νηλείδων της Τριφυλίας!… Αυτοί δε μετέφεραν και το όνομα του όρους Αιγάλεω (Ψυχρού) της Τριφυλίας εις Αθήνας και αυτοί μετέφεραν το σήμα των γραμμάτων και του πολιτισμού, την γλαύκα (κουκουβάγια) εις Αθήνας από την Τριφυλία, όπως αποκαλύπτουν αι ανασκαφές στην Περιστεριά Κυπαρισσίας κατά τα τελευταία χρόνια και βεβαιώνει ο αρχαιολόγος καθηγητής Σπ. Μαρινάτος.

Κάτω αριστερά, επιλέγουμε να τοποθετήσουμε την ελιά. Οι ελιές και το λάδι αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο της Τριφυλιακής οικονομίας, ιστορίας, πολιτισμού και ζωής. Όπως είναι γνωστό σε όλους, η Τριφυλιακή γη φιλοξενεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, παραγωγής πολλών χιλιάδων τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Είναι γνωστές σε όλους οι παγκόσμιες διακρίσεις του Τριφυλιακού λαδιού. Η ελιά, εκτός από παραγωγή λαδιού, συμβολίζει και Τριφυλιακές αξίες, όπως την σοφία, την προκοπή και την ευγένεια που διακατέχει εμάς του Τριφύλιους.

Πολλοί δήμοι, ή οργανισμοί χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους την ελιά και το λάδι χωρίς να έχουν την σχέση που έχουμε εμείς με το προϊόν.

Επιτρέπεται εμείς να μην συμπεριλάβουμε την ελιά στο Λογότυπο του Δήμου; Η απάντηση περισσεύει.

      Κάτω δεξιά, προτείνουμε να τοποθετηθεί η ΝΥΜΦΗ ΝΕΔΑ, από τη οποία πήρε το όνομα του το ομώνυμο ποτάμι με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Η Νέδα ήταν Νύμφη της Αρκαδίας και τροφός του Δία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, επειδή εκείνη την εποχή η Αρκαδία ήταν άνυδρη κι η Ρέα δεν έβρισκε νερό, χτύπησε με ένα ραβδί τη γη και έτσι δημιουργήθηκε το ποτάμι που ονομάστηκε Νέδα από τη νύμφη. (καταθέτω ενώπιον Σας την αντίστοιχη εικόνα της Νύμφης).

Δια ταύτα

Καταθέτουμε, σήμερα, Ενώπιον Σας την πρόταση μας για το επίσημο Λογότυπο του Δήμου Τριφυλίας.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πλέον σύγχρονο, αντιπροσωπευτικό και περιεκτικό Λογότυπο που μπορεί επαρκώς και άξια να αντιπροσωπεύσει τον Δήμο Τριφυλίας σε όλες του τις Πράξεις και στην δημόσια εικόνα του. Έχοντας συμπεριλάβει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Τριφυλίας, διατηρώντας την αξιακή ισορροπία και διασφαλίζοντας την  αμεροληψία, και αντικειμενικότητα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, Σας παραθέτουμε την πρόταση μας για το Λογότυπο του Δήμου.

Το άνωθεν περιγραφόμενο λογότυπο είναι σχεδιασμένο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής μας, να αντιπροσωπεύσει επάξια όλη την Τριφυλία εντός και εκτός Επικράτειας, και να ενώσει τους κατοίκους. Περιέχει στοιχεία σύμπνοιας, ενότητας και συμβολισμού.

Απεικονίζει την ιστορίας μας, τον πολιτισμό μας, το ήθος μας, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Μας.

Σημείωση: η επιτροπή δύναται να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε αλλαγές επιθυμεί στα ως άνω λογότυπα με κριτήριο πάντα την μην τροποποίηση του γενικού σχήματος και της κεντρικής ιδέας των δημιουργών. Υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συνεννοήσεως με την αξιότιμη γραφίστρια Κατερίνα Κατρίτση να γίνουν οι αλλαγές που αποφασίσει η Επιτροπή. Οι δημιουργοί βρίσκονται στην διάθεση σας για οτιδήποτε. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974481777

Με ξεχωριστή Τιμή,

Νικόλαος Π. Νικολακόπουλος                                 Πορφυλένια Ζ. Καννελοπούλου

Ασκούμενος Δικηγόρος                                    Φοιτήτρια Νομικής Σχολής