a

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ιστοσελίδα «Η Άλλη Άποψη» παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε αρθρογράφο να δημοσιεύσει την άποψη του, τη γνώμη του, τις θέσεις του Δημόσια σχεικά με οποιοδήποτε θέμα. Οι συνέπειες και οι ευθύνες των λεγομένων και των ισχυρισμών του καθενός βαραίνουν τον υπογράφοντα το εκάστοτε άρθρο και μόνο. Η Άλλη Άποψη και ο συντάχτης αυτής ουδεμία ευθύνη φέρει για άρθρα ή δημοσιεύσεις τρίτων προσώπων.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ :

Copyright 2016 e-alliapopsi.com
SEO Specialist Ντεμίρης Γιώργος
All Rights Reserved.

Facebook

Blogger

Search
Menu
 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ > ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ UNIVERSITY PRESS  > Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

         Η χώρα μας διανύει την δυσκολότερη οικονομική και πολιτική κρίση κατά την μεταπολιτευτική της ιστορίας.Η συγκυρία αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στην δίνη του προβλήματος δεν ήταν δυνατόν να μην υπεισέλθει ένας από τους θεμέλιους άξονες της πατρίδας μας, η παιδεία. Η σωρεία υποβαθμίσεων που έχει υποστεί και η συνεχής απαξίωση της από το πολιτικό σύστημα είναι ελάχιστα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι κρατικές δαπάνες που αφορούν το ευρύτερο εκπαιδευτικό σύστημα , πολλώ δε μάλλω την τριτοβάθμια εκπαίδευση , συρρικνώνονται  συστηματικά ενώ οι κρατικοί προυπολογισμοί πλέον προβλέπουν  μικρό αριθμό κονδυλίων γι’αυτόν τον νευραλγικό τομέα του κρατικού μηχανισμού.

     Τα πανεπιστήμια της χώρας μας αντιμετωπίζουν συλλήβδην μεγάλα οικονομικά προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τη εξάπλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και διευρύνθηκαν μέσω του νέου νομου της κ.Διαμαντοπούλου.Αν και προβλέπει ρεξικέλευθες μεταρυθμίσεις  ο νέος νόμος που αφορά την παιδεία είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί λόγω αντικειμενικών προβλημάτων.Οι πανεπιστημιακές υπηρεσίες δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές με έντυπο υλικό το οποίο πλέον δεν διανέμεται ελεύθερα σε αυτούς. Η δωρεάν παιδεία αμέσως καταστρατηγείται ενώ οι φοιτητές υποχρεούνται σε επιπρόσθετα έξοδα τα οποία προηγούμενα χρόνια ήταν αδιανόητα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας,το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΕΚΠΑ) το οποίο σε πολλές από τις σχολές του,ακόμα και στις υψηλόβαθμες,όπως η Νομική Σχολή Αθηνών,δεν εγγυάται και δεν εξασφαλίζει την δωρεάν διανομή όλων των συγγραμάτων στους φοιτητές.Επίσης λαμβάνει χώρα το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης παράδοσης των βιβλίων στους εκδοτικούς οίκους από το Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων λόγω οικονομικής στενότητας.Θεωρείται αδιανόητο τον 21ο  αιώνα το πρόβλημα των πανεπιστημιών της χώρας μας να έγκειται στην διανομή σγγραμάτων  και όχι σε σημαντικότερα και βαθύτερα προβλήματα όπως  η διοίκηση και η προώθηση της μόρφωσης και της εξιδείκευσης.

Η μεγάλη  οικονομική κρίση που έπληξε την χώρας μας το 2008 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η κύρια αιτία του προβλήματος για μερικούς που δικαιολογούν την υπάρχουσα κατάσταση.Τα ίδια όμως προβλήματα αντιμετώπιζε η χώρα και σε εποχές πριν κάνει εμφανά τα αποτελέσματα της η ύφεση που βιώνουμε.

Οι προϋπολογισμοί που συνέταζαν τα υπουργεία οικονομικών προέβλεπαν  μικρά ποσοστά του ΑΕΠ προς της παιδεία.Η χρηματοδότηση από το κράτος σχεδόν ποτέ δεν κυμαινόταν σε ικανοποιητικά επίπεδα,ανάλογα με τις αυξημένες ανάγκες της.

      Η παιδεία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ενός κράτους,που εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση του και εξασφαλίζει το μέλλον του.Είναι ο σταθμικός παράγοντας που που μεσολαβεί από τον παρελθόν έως το μέλλον κάθε λαού. Είναι αυτή που  εξυμνεί το παρελθόν το οποίο κάθε λαός κουβαλάει στην πλάτη του ως βαριά κληρονομία. Η λαϊκή ρήση «λαός χωρίς παιδεία και ιστορία είναι αιώνια καταδικασμένος»

 έχει εδώ απόλυτη εφαρμογή. Η φράση αυτή θα πρέπει να γίνει «σημαία» στους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αποστολή εκ του Συντάγματος να την προασπίσουν. Βέβαια στις μέρες μας, τις οποίες ο θεσμός της δωρεάν παιδείας εκφυλίζεται και το ίδιο το σύνταγμα καταλύεται  επι της ουσίας ,ηπολιτεία δεν την εξασφαλίζει ως δωρεάν.Μετά από 100 χρόνια (σύνταγμα 1911)καθιέρωσης της δωρεάν παιδείας  από τον Ελευθέριο Βενιζέλο,σήμερα ακυρώνεται στην πράξη η αντίστοιχη διάταξη του ισχύοντος συντάγματος από κάποιον άλλο Βενιζέλο αυτή τη φορά.

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

(φοιτητής Νμικής Σολής Αηνών)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.