a

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ιστοσελίδα «Η Άλλη Άποψη» παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε αρθρογράφο να δημοσιεύσει την άποψη του, τη γνώμη του, τις θέσεις του Δημόσια σχεικά με οποιοδήποτε θέμα. Οι συνέπειες και οι ευθύνες των λεγομένων και των ισχυρισμών του καθενός βαραίνουν τον υπογράφοντα το εκάστοτε άρθρο και μόνο. Η Άλλη Άποψη και ο συντάχτης αυτής ουδεμία ευθύνη φέρει για άρθρα ή δημοσιεύσεις τρίτων προσώπων.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ :

Copyright 2016 e-alliapopsi.com
SEO Specialist Ντεμίρης Γιώργος
All Rights Reserved.

Facebook

Blogger

Search
Menu
 

ΈΦΗΒΟΙ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΥΘΥΝΗ ΓΟΝΕΩΝ

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ > ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  > ΈΦΗΒΟΙ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΥΘΥΝΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΈΦΗΒΟΙ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΥΘΥΝΗ ΓΟΝΕΩΝ

(όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα gargalianoionline την 17.4.2019)

Η εφηβεία και η ανηλικότητα, εν γένει, είναι η φάση της ζωής του ανθρώπου, η οποία προετοιμάζει τη μετάβασή του στην ενηλικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για αυτό το λόγο η περίοδος αυτή φέρει μεγάλη βαρύτητα στη μετέπειτα εξέλιξη του ατόμου και εξ αυτού ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους, ευαισθησίες και απειλές. Μία μεγάλη πτυχή της εφηβείας είναι η σχέση του εφήβου με το διαδίκτυο, σε συνάρτηση με την προσωπική του ζωή.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο της εφηβείας ο ανήλικος μεταλλάσσεται βιολογικά, συναισθηματικά και νοητικά. Παράλληλα, αποκτά ενεργή σχέση με το διαδίκτυο, τα μέσα δικτύωσης την κοινωνικοποίηση και τον απέραντο χώρο του ίντερνετ. Επειδή, όμως ο έφηβος, ένεκα των ανωτέρω αλλαγών είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, ψυχικά ρευστός και άπειρος ακόμη, ευθυνών και συνείδησης, κινδυνεύει να βρεθεί θύμα της μη συνετής χρήσης του διαδικτύου, με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες, οι οποίες, ακόμη και αν προσωρινώς επιλυθούν, ελλοχεύει κίνδυνος επανεμφάνισής τους κατά την ενήλικη ζωή του (πχ ψυχολογικά και ψυχικά προβλήματα).

Ιδιαιτέρως επικίνδυνη είναι η χρήση των μέσων δικτύωσης, διότι υπάρχει πιθανότητα ο έφηβος να βρεθεί θύμα, ιδιαιτέρως σοβαρών ποινικών αδικημάτων, από επικίνδυνους εγκληματίες και ανώνυμους δράστες. Η χρήση προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, η παιδική πορνογραφία, η έκθεση ανηλίκου, η απειλή, η απάτη, η σεξουαλική κακοποίηση, ο εκβιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγειαη αποπλάνηση παιδιών, τα τυχερά παιχνίδια είναι μερικά μόνον από τα εγκλήματα, των οποίων θύμα μπορεί να είναι ο έφηβος, αν δεν επιδείξει ο ίδιος και ο γονέας-κηδεμόνας του πολύ μεγάλη προσοχή.

Καθημερινά γινόμαστε γνώστες περιπτώσεως θυμάτων των ανωτέρω εγκλημάτων. Αν υπολογισθούν και οι παρεπόμενες συνέπειες χρήσης διαδικτύου, όπως η αντικοινωνικότητα, ο εθισμός και η βία, τότε συνεπάγεται εύκολα τη μεγάλη ευθύνη του γονέα προς πρόληψη, διδαχή και ελέγχου προς το παιδί.

Ο έφηβος είναι παιδί και ως εκ τούτου, δεν μπορεί γνωρίζει τι επιτρέπεται ή απαγορεύεται και τι πρέπει να κάνει. Ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί στο γονέα, στον κηδεμόνα, στην οικογένεια και στο σχολείο. Όμως, σήμερα, όπου η κοινωνία και κατ’ επέκταση το σχολείο, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δοκιμάζονται οι αρμοί τους, η ευθύνη του γονέα γιγαντώνεται και εντατικοποιείται, ιδιαίτερα λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, της μετάλλαξης της κοινωνίας και της αύξησης της παραβατικότητας.

Οι γονείς οφείλουν να προστατέψουν και να σώζουν τα παιδιά τους. Τους το οφείλουν.

17.4.2019

Νίκος Νικολακόπουλος